Akıllı telefonlar her ne kadar büyük bir teknolojiyi beraberinde getirse de zaman zaman sorunlarla başımızı ağrıtabiliyor. Özellikle akıllı telefonlarda dokunmatik arızası sorunu sık rastlanan problemler arasında yer alıyor.
Belirli bir süre geçtikten sonra hangi model ne olursa olsun bazen temas hissetmeme sorunu birçok kullanıcıyı meşgul edebiliyor. Telefonunuzu açıp kapatma esnasında birçok sıkıntı yaratan bu durum cihaz kullanımını ciddi anlamda engelliyor. Birçok kişi aldığı telefonda ilk değiştirdiği kısım dokunmatik alanı oluyor.
Birçok kullanıcı dokunmatiği bozulan telefonun nasıl düzeleceğini merak ediyor. Bu yazımızda sizlere dokunmatiği bozuk olan telefon nasıl onarılır? Biraz bahsedelim. Ayrıca ekran jelatini ya da cam koruyucu nedeniyle temassızlık yaşanabileceğini bu durumların en kolay ve hızlı bir şekilde çözülebileceğini söyleyelim. Ancak bazı telefonlar dokunmatik sorunu yüklü uygulama nedeniyle yaşanabiliyor içeriksel ya da ekran kılıfı kaynaklı sorunların dışında problemlerin büyük kısmı ekran değişimi ile birlikte çözülebilmektedir.
Tamir konusunda ise ekran değişimi akla gelen ilk çözüm olarak ön plana çıkıyor dokunmatik bozuldu? Nasıl düzeltebilirim şeklinde kendisine soru soranlar bir de bu işi kendi başıma düzeltebilir miyim? Diye soruyorlar. Ancak buna hayır olarak cevap vermek gerek dokunmatik arızası sorunu için kesinlikle ekranın komple değişmesi gerekiyor. Cihazınızın genel sorunu biliyorsanız zaten çözüm bulmak çok daha zor olmayacaktır.
Telefon Dokunmatiği Çalışmıyor Sorunu
Telefon dokunmatiğinin çalışmaması ya da daha zor çalışmasının ana nedenlerinin başında ekran hasar görmesi gelmektedir. Özellikle ekran koruyucusuna bağlı olan hasarların giderilmesi çok hızlı bir şekilde yapılabilirken ekran hasar gördüğü durumlarda tamirat işlemleri son derece zorlu bir şekilde yapılmaktadır.
Öncelikli olarak telefonu kılıfı çıkarılmalı ve ekranda herhangi bir hasar olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer böyle bir hasar varsa dokunmatik ekranı gerçekleştikten sonra üründeki temassızlık ortadan tamamen kalkacaktır. Ekran cihaz değiştikten sonra ortalama olarak 6 ay süreyle garanti verilir telefon dokunmatik sorunları genel olarak 2 yıldan yaşlı olan telefonlarda sıklıkla görülebilmektedir.
Dokunmatikler ıslak ya da nemli elle tutulduğu zaman ya da soğuk sıcak ortamlara maruz kaldığı zaman temassızlık problemleri de ortaya çıkabilir. Bu tür durumlar engellemek adına mutlaka korunaklı bir alanda kullanmanız tavsiye edilir. Özellikle dokunmatik sorunu yeni başlamış cihazları mutlaka servislere götürülmelidir yeni başlamış sorunlar çok daha hızlı bir şekilde çözülebilir. Eğer yoğun bir şekilde kullanma nedeniyle deforme olmuş bir dokunmatik bulunuyorsa bu da hızlı bir şekilde tamir edilebilir.
Akıllı Telefon Ekran Değişimi Fiyatları
Dokunmatiği bozuk olan telefonlar genellikle ekrandaki çatlama ya da kırılmadan dolayı bu sorunu yaşıyor olabilir. Bu gibi durumlarda ekranın orijinali ile birlikte değiştirilmesi gerekiyor.
Akıllı telefon ekran değiştirme fiyatları değişecek olan model ve markaya göre değişiklik göstermektedir. Bazen ise güncellemelerin kaldırılması ya da ekranı kasan oyunları silinmesi söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda değişmesine gerek kalmayacağı için kesinlikle onarım maliyeti son derece düşük olacaktır akıllı telefonlara dokunmatik arızası sorunu çok sık görülen bir problem olduğu için mutlaka en ufak bir sorunda teknik servise göndermeniz gerekmektedir.
Telefonun Dokunmatiği Neden Bozulur?
Birçok akıllı telefon kullanıcısı telefonun dokunmatiğini neden bozulduğunu merak ediyor. Genel olarak sıvı temasından dolayı dokunmatik ekranların hasar görebiliyor sıvı teması ne yazık ki birçok cihazda yavaşlama ve donmalara sebebiyet verebiliyor. Bu da büyük bir kullanım kaybı anlamına geliyor. Ne yazık ki telefon dokunmatiğinin çalışmasını engelleyecek farklı birçok durumda söz konusu olabiliyor.
Dokunmatiği çalışmayan telefon nasıl açılır?
Dokunmatiği çalışmayan telefonlar kullanıcılarının canını çok fazla sıkmaktadır. Dokunmatiği çalışmayan telefon açılsa bile pin kodu ya da açma kapama için kullanılan dokunmatik ekranlar çalışmadığı için sorunları da beraberinde getirecektir.
Telefonun açılması durumunda bile kesinlikle iyi bir verim alamayacaksınız. Kısa bir süre içerisinde teknik servise götürmek ve bu sorunu çözmek en iyisi olacaktır. Çok fazla oyun yüklü olan telefonlarda fazla RAM harcanması gibi durumlarda ekranlarda dolma söz konusu olabiliyor ayrıca dokunmatik ekran sorunu çözümü için de uygulama kaldırma işlemleri işe yaramıyorsa cihazın ekran filmini gibi bölümleri inceleyerek temizleme yapılarak temiz temassızlığı ana sebebi araştırılabilir.
Günümüzde artık yerli telefon modelleri de birçoğumuz tarafından kullanılabiliyor. Özellikle reklam yaparken yerli telefon kelimeleri ile ön plana çıkan çok sayıda marka bulunuyor. Yerli Türk malı telefon markaları hangileri merak edenler için aktaralım.
Günümüzde artık çok sayıda Türk üretimi cep telefonu piyasada yer alıyor. Vestel, General Mobile, Teknosa, Escort, Piranha, Trident, Sunny, Casper, Reeder gibi modelleri belli başlı parçaları montaj işlemleri Türkiye’de gerçekleştiriliyor.
Ülkemizde ne yazık ki altyapı ve parça üretimi olmadığı için bu telefon parçalarının büyük kısmı emsalleri kadar iyi olmuyor. Ancak hem kullanış hem de fiyat açısından çok daha uygun olduğu için Türkiye pazarında alıcı bulabiliyor. Son dönemde yerli malı ürünlerin hem üretimi hem de kullanım ön plana çıkmaya başladı. Yurt dışından gelen ya da Çin’den gelen tedarikçileri ithal ettiği parçalar ile telefon üreterek üzerlerine yeni logolar basılarak Türk Malı adı altında kullanılmaktadır. Bu parçaların büyük kısmının birleşimi Türkiye’de gerçekleştiriliyor bununla alakalı 1997 yılında Aselsan büyük bir adım gerçekleştirmişti.
Yerli Telefon Parçalarının Hangileri Türkiye’de Üretiliyor?
Yerli telefonların büyük kısmı ülkemizde üretilmiyor bu parçalar yurt dışından ithal ediliyor ve orada bir kısımları toplandıktan sonra ülkemize getiriliyor. Cihazların montajının büyük kısmı Türkiye’de yapılıyor montajını Türkiye’de yapılmasından dolayı hemen hemen paketlerin büyük kısmında yerli üretimi imajı çizilmektedir. Ancak sadece montajını Türkiye’de yapıldığını ve halihazırda aktif olarak Türkiye’de cep telefonların üretilmediğini söylemekte yarar var.
Ülkemizde ilk olarak yerli telefon üretimi Vestel’in Manisa’daki fabrikasında başlamıştı. Daha sonrasında Vodafone ve Turkcell de telefon üretimine katkı sağlamıştı bu iki marka halen daha yenilikçi teknolojilerle birlikte üretim yapmaya devam ediyor. Yeni nesil akıllı telefonlar özellikle Türkiye’de montajlarını yapılması ile birlikte çok daha uygun fiyatlarla satılmaya başlandı.
Türk Üretici Markalı Telefonlar
Telefonların parça üretimlerinin büyük kısmı yurt dışında yapılarak ülkemize gelir ve montaj işlemleri gerçekleştirilmektedir. Hem üretim hem yazılım hem de tasarım işlemlerine %100 ithal olan ürünler söz konusudur.
Genellikle yerli üreticiler ilk pazara hakim olmaya çalışırlar daha uygun daha kullanışlı ve daha alternatifi telefonlar üreterek bu alanda yer almaya çalışırlar. Türk üreticilerinde artık yurtdışına açılmaya başladığını söyleyebiliriz hemen aşağıda yerli üreticiler hakkında çok daha detaylı yazılara ulaşabilirsiniz.
Vestel
Vestel en fazla tercih edilen yerli üretici olarak ön plana çıkıyor. 2021 yılında 8 ülkeye ihracat gerçekleştiren Vestel telefonlar ortalama olarak 2500 lira civarında bir satışa sahip. Ayrıca Vestel kullanıcılarına geniş garanti kapsamında sağladığı için bir diğer tercih olabiliyor orta sınıf kullanıcılara hitap eden Vestel telefonları emsallerine oranla çok daha uygun fiyatlarla satışa sunulabiliyor.
Casper
Casper birçok teknolojik cihaz üretiyor ve akıllı telefon piyasasına da hızlı bir şekilde giriş yaptı. Yerli telefon üretimi konusunda da son derece başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yerli olarak bilinse de yerli üretim süreci henüz 2021 yılının başında başladı. 14 farklı çekim modunu kullanarak farklı seviyelerde telefon üretimleri gerçekleştirilebiliyor.
General Mobile
General Mobil 32 farklı ülkede çalışmalarına devam etmektedir. Yerli üretim telefonların amiral gemisi olarak GM8 ön plana çıkıyor kamera özellikleri de kullanıcıları tatmin edecek seviyede olduğu için gece General Mobile çok fazla insan tarafından tercih edilebiliyor. Özellikle uygun fiyatlarla da birleşince kesinlikle ekonomik olarak uygun telefon arayan insanlar bu telefon modelini seçebiliyor.
Hiking
Hiking 64GB ile başlayan cihazları ile birlikte son derece uygun fiyatlarla ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor. 25 mega piksellik ön kamerası sahip olan ve arka kamerası da 48, 8, 5 ve 2 MP özelliklerle dörtlü olarak yer alıyor. Hiking ana özelliklerinin başında fiyat geliyor hemen hemen tüm modellerinin çok uygun fiyatlarla satıldığını söylemekte yarar var. Fiyat performans açısından bakıldığı zaman kesinlikle emsallerine oranla çok da uygun fiyatlar sunuyor.
Akıllı telefon kullanıcılarının büyük kısmı telefondan televizyona nasıl bağlayacağını bilmiyor. Birçok insan telefonda bulunan bir yayının televizyondan nasıl izlenebileceğini merak ediyor. Sadece yayınlar değil fotoğraf video ya da telefonda yer alan diğer uygulamaları da büyük bir ekranda göstererek rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Cep telefonları televizyona nasıl bağlanır? Adım adım anlatalım.
Cep Telefonu Televizyona Nasıl Bağlanır?
Cep telefonunu televizyona bağlamak için kesinlikle arada bir bağlantının olması gerekir. Görüntü alabilmek için arada sorunsuz bir şekilde bağlantı kablolarının kullanılması gerekiyor. Wifi, kablo uygulama Bluetooth ya da herhangi bir cihaz yardımı ile bu bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz.
Cep telefonu ve televizyon bağlantılarında cihaz modelleri son derece önemlidir. Dikkat etmeniz gereken kuralların başında kablosuz bir şekilde bunu nasıl yapabileceğiniz gelmektedir.
Smart TV Kullanıyorsanız Eğer
Eğer akıllı bir Smart televizyon kullanıyorsanız bağlantı yaptığınız çok daha basit ve rahat bir şekilde gerçekleştirilecektir. Cep telefonunu wi-fi üzerinden herhangi bir kablo olmadan bağlayabiliyorsunuz.
Kullanmış olduğunuz telefon tablet ile bilgisayarınızın televizyonunda aynı wi-fi ağına bağlanırmış gibi bağlamak gerekir. Android, IOS, Windows Phone üzerinden nasıl bir bağlantı olduğudur.
Telefonunuz Android İse
Android bir telefona sahipseniz Miracast ya da DLNA teknolojisi ile birlikte bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz. Hem Smart TV’lerde hem de cep telefonlarında Miracast özelliğinin açılması ile LG telefonlarda bile bağlantıyı gerçekleştirebiliyorsunuz. Miracast yazan kısmı gördüğünüz andan itibaren televizyonda da aynı özelliği açtığınızda bağlantını sağlanması mümkün olabilecektir.
Cihazınız Samsung İse
Samsung telefonlarda biraz da farklı bir teknoloji ile birlikte cep telefonunu televizyona bağlanması mümkün olabiliyor. Allshare uygulaması bize bu konuda yardımcı olabiliyor uygulama sayesinde televizyona görüntü aktarım aynı zamanda medya aktarımı da gerçekleştirebiliyorsunuz.
Son derece basit bir şekilde bağlantı kurulabiliyor bunun için Allshare uygulamasını açın. Sonrasında ise aktarmak istediklerinizi tek tek seçmeye başlayın akıllı cihazınızdan seçtiğini söyler televizyon üzerinde hızlı bir şekilde belirmeye başlayacaktır.
Telefonunuz iPhone İse
Eğer cep telefonunuz iPhone model bir telefon ise kablosuz bir şekilde bağlantı gerçekleştirebilmek için uygulanan kullanmanız gerekmektedir. ArkMC DLNA UpnP gibi iPhone’dan HD TV, PC ve konsollara kablosuz bağlantı gerçekleştirebiliyorsunuz. App Store’da DLNA aratması yaparak telefonunuzun TV’ye bağlanmasına yardım edebilirsiniz.
Televizyonum Smart TV Değil Nasıl Bağlanırım Diyorsanız
Smart TV’ler bildiğiniz gibi çok hızlı ve sorunsuz bir şekilde bağlantıyı gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle de birçok kullanıcı Smart TV dışında nasıl bağlantı sağlayabilirim diye düşünüyor.
Eğer televizyonunuz Smart TV değilse yine de görüntü veya Medya akışını gerçekleştirmek istiyorsanız wi-fi dışında da baz aygıtlar kullanabilirsiniz. Kablolu aygıtlar kullanarak telefonunuzu Tv’ye bağlamak mümkün olabiliyor şimdi Smart TV kullanıcısı değilseniz diğer türdeki televizyon kullananlar için nasıl bağlantı yapabileceklerini aktaralım.
Telefonunuz Android İse
Bağlantıyı Android telefon üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız bunun için Google Chromecast aygıtını kullanmak son derece basit bir şekilde yapılabilir. Bu aygıt sayesinde telefonun ekranını ya da herhangi bir mail direkt olarak televizyondan açmaya şansına sahip olabiliyorsunuz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için Android bildirim alanında yer alan Quick Settings menüsündeki Cast alanını aktif etmeniz gerekiyor.
Ancak bilmeniz gereken önemli bir nokta var bazı televizyonlarda Chromecast özelliği olmuyor bu özelliğin televizyonunuzu olup olmadığını kontrol ettikten sonra bağlantı noktasında da karar vereceksiniz. Eğer bu özellik sizin televizyonunuzda yok ise HDMI kablolar ile bağlantı yapmak zorunda kalacaksınız. Ayrıca telefonunuzu özel olarak da Slimport veya MHL dönüştürücülerinden temin etmeniz yararlı olacaktır örnek verecek olursak LG G2, LG G3, LG G4 cihazları için Slimport alabilirsiniz.
Telefonunuz IOS İse
Akıllı bir televizyona sahip değilsiniz ancak yine de telefonunuzu TV’ye bağlamak istiyorsanız ve bunu iPhone cihazlarınızdan gerçekleştirmek istiyorsanız kablosuz bir şekilde bağlanmanızı sağlayan cihazlarda bulunabiliyor yapmanız gereken tek bir şey var. AirPlay yansıtma özelliği sunan bir Apple TV almak olacaktır.
Apple TV televizyonunuza telefon görüntüsünü yansıtabilmek için merkezinde bulunan yansıtma kısmına girin ve burada Apple TV simgesine dokunarak açın.
Android imei sorgulama işlemleri cep telefonlarında çalıntı, kaybolma, yasal olup olmadığı gibi pek çok durumu kontrol etmek için kullanan sorgulama işlemidir. Hemen her türlü cep telefonu markası için bu işlem uygulanabilir.
İkinci el cep telefonu alımında telefonun çalıntı olup olmadığını anlamak için ya da kaybolan telefonun güvenliği için imei sorgulama işlemi yapılmaktadır. İmei sorgulama işlemi yapmak için e devlet üzerinden giriş yapmalısınız. Buraya girerek cep telefonunuzun yasal durumu hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz. İmei sorgulama işlemiyle cep telefonunuzun yasal olarak zorunlu olan BTK’ysa kayıtlı olup olmadığı öğrenilir.
E devlet üzerinden imei sorgulama sayfası açarak sağ üstteki kimlik bilgilerinizi doğrulayın. Karşınıza çıkan ekrana imei numarasını yazın. Sorgulama butonuna bastıktan sonra cihazın yasal durumu ile ilgili genel bilgileri öğrenebilirsiniz.
Cihazın İMEİ Numarasını Kaydetmek
Android imei sorgulama işlemleri için gerekli olan imei numarasını kaydetmek basit bir işlem gerektirir. Her türlü akıllı cihazların imei numaraları kolayca bulunabilir. İthal edilen tüm cihazlar ithal sahibi tarafından BTK’ya kayıt ettirilir.
Yurt dışından telefon ya da cihaz alan kişiler de cihazlarını e devlet üzerinden pasaport bilgileri ile kayıt ettirebilirler. Kayıt yapabilmek için e devlet üzerinden BTK’ya girip cihazın kayıt hakkını sorgulamanız gerekir. Cihazın kayıt hakkı bulunuyorsa imei sayfasındaki bilgiler doldurulur ve harç yatırılır. Harç ilgili banka ya da vergi dairesine yatırılır. Sonrasında GSM operatörü bayilerinden birine harç makbuzu ve pasaport aslının kayıt ettirilmesi gerekir. Bu şekilde imei kayıt işlemleri tamamlanmış olur.
Cihazların BTK’ya kayıt ettirilmesi çok önemlidir. Kayıt edilmezse en geç 4 ay içinde bu cihazlar iletişime kapatılır. Cihazınızda ‘’servis yok’ yazısını görüyorsanız muhtemelen cihazınızın imei numara kaydı yapılmamıştır. Diğer bir neden de imei cihazınızın imei numarasının klonlanmış olmasıdır.
İMEİ Numarasının Klonlanması Ne Anlama Gelir?
Android imei sorgulama işlemlerinde karşımıza çıkan sorunlardan birisi de klonlanmış imeiidr. Peki klon imei ne demektir bunu açıklayalım: Klonlanmış imei yasa dışı durumlarla telefonun imei numarasının başka bir telefon için kopyalanması demektir. Bu işlem yapılırken genelde cihaza zarar verilir.
Güvenlik açısından bu son derece önemli bir konudur ve araştırma yapılması gerekir. Güvenli cihaz kullanımı içim İMEİ sorgulama işlemlerinin mutlaka yapılması gerekir. Bu konuda sıfır cihazlar biraz daha az risk içerse de yine de hem ikinci el hem de sıfır cihazlar için imei sorgulama işlemlerinin yapılması önerilir.
Cihaz çalıntı ya da kopya ise bu cihazların şebeke bağlantıları ortadan kaldırılır. Bu gibi durumlarla karşılaşma ihtimali göz önünde bulundurularak cihazın faturasının saklanması önerilir.
Akıllı cihaz kullanımında güvenlik açığının giderilmesi ve sorunsuz bir kullanım için imei sorgulaması yapılması önemlidir. Android imei sorgulama işlemleri bu bakımdan mutlaka yapılması gereken işlemlerdir. Herhangi bir cihaz satın aldığınızda cihazını sorun yaşamadan güvenli bir şekilde kullanmak için imei sorgulama işlemlerini yapmayı ihmal etmeyin.
Özellikle ikinci el akıllı cihazlar bu konuda sıfır cihazlara göre risk altındadır. Bu tür cihazlarda her türlü güvenlik açığının oluşması muhtemeldir. Bu bakımdan bu cihazların sağlıklı kullanımı için imei sorgulama işlemlerinin yapılması gerekir. Aynı şekilde cihazın kaybolması ya da çalınması gibi durumlarda da imei sorgulama işlemlerinin vakit kaybedilmeden yapılması önerilir.
İmei sorgulama işlemleri sonucunda cihazında bir sorun olmasa dahi cihazının faturasını saklayın. Önlem amaçlı cihazının fatura kesim tarihini ve bilgilerini içeren belgeyi saklamanız ilerde karşınıza çıkabilecek olumsuz durumlarda önlem amaçlı gereklidir. Bu nedenle cihazınız sıfırsa ve imei sorgulama işlemlerinde bir hata çıkmasa bile cihazınızın faturasının garanti süresi dolduktan sonra bile saklayın.
Android cihazlar için imei sorgulama işlemleri dakikalar içinde olan son derede kolay bir işlemdir. Pek çok konuda olduğu gibi imei sorgulama işlemlerinde de e devletten giriş yapılmakta ve BTK sorgulamaları buradan olmaktadır. E devlete giriş yapıp cihazınızın imei numarasını yazarak ve gerekli kimlik bilgilerini girerek kısa bir süre içinde imei sorgulama işlemi yapabilirsiniz. İmei sorgulama işlemleri sonucunda cihazının güvenlik durumu ilke ilgili net ve doğru bilgiler edinebilirsiniz. Sonuç olumlu çıktığında cihazınızı güvenli şekilde kullanabilirsiniz.
Bilgisayardan telefona root atma işlemi android telefonlarda çok sayıda uygulamayı indirmek için gerekli olan bir işlemdir. Root yapma olarak tanımlanan işlem Android cihazlı olan cep telefonlarının ana ayarlarını değiştirmektir.
Root yaparak cep telefonunuzun çekidek yapısını bir anlamda değiştirmiş oluyorsunuz bu bakımdan root yapmanın hem faydalı hem de zararlı yönleri olabilir. Bu bakımdan telefonunuzun ayarlarının değiştirmek istediğinizde uzman bir kişiden bir yardım almanız sizin için daha faydalı olabilir. Biz yazımızda bazı teknik bilgileri sizinle paylaşacağız fakat bu alanda en iyi yaklaşım bilir kişiden destek alarak bu işlemleri yapmaktır.
Telefona Root Atmanın Yararları
Telefona root yapmanın faydaları konusunda bilgi vermek gerekirse bilgisayardan telefona root yapmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Erişim sağlaması güç alanlara kolayca erişim sağlamanıza yardımcı olur.
Cihazların maksimum performansta çalışmasını sağlamaktadır. Cihazınızın kapasitesi arttırılır ve cihazınızı çok daha kaliteli bir şekilde kullanmaya devam edersiniz.
Cihazınız için istenilen güvenlik önlemlerinin kolay bir şekilde eklenmesini sağlamaktadır.
Cihazınız için çok işe yaramayan ve fuzuli yer kaplayan uygulamaların cihazınızdan kaldırılmasına yardımcı olur.
Cihazınızı çok daha hızlı bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Cihazınız içinde görsel düzenlemelerin yapılmasına yardımcı olur.
Root Yapmanın Zararları
Cihazınıza bilgisayardan root yapma bazı durumlarda zararlı etkiler de oluşturabilir. Cihaz içinde köklü değişiklikler yapıldığı için bu uygulamanın cihazınıza zarar verme olasılığı da vardır. Root yapmanın zararlarını sıralayacak olursak:
Root yapacak olan kişinin bu alanda bilir kişi olmaması yanlış uygulama sisteminin uygulanmasına ve bunun neticesinde cihazının bundan olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir.
Bazı bölgelerde uygulamanın yasak olduğu düşünülmektedir.
Root yapma işlemi garanti kapsamında olan bir işlem değildir. Uygulama sonucu cihaza zarar geldiğinde garanti kapsamından yararlanamazsınız.
Bilinmedik uygulamalar indirdiğiniz takdirde güvenlik önlemleriyle karşılaşabilirsiniz.
Root İşleminin Tercih Edilmesinin Nedenleri
Bilgisayardan cep telefonuna root atma işlemi pek çok nedenlerden dolayı tercih edilen bir işlemdir. Bu nedenler içinde en önemlileri cihazdaki özellikle daha kaliteli bir şekilde kullanma istediğidir. Pek çok kişi herhangi bir uygulamayı kullanırken sorun yaşmadan hızlı ve kaliteli bir şekilde kullanmak ister. Bu da root atma işleminden geçer.
Root atma işlemini tercih etmenin diğer bir nedeni de güncelleme yaparak cihazdaki gereksiz ve yer kaplayan uygulamaların kaldırılmasıdır. Root atma işlemiyle telefondaki işe yaramayan uygulamalar ortadan kalkar ve telefonunuzda daha çok alan açılır.
Root atma işlemi pek çok kullanıcı tarafından mobil oyunları daha kaliteli ve rahat bir şekilde oynamak içindir. Oyun meraklısı olan pek çok maceracı kişiler bu amaçla android telefonlarına root atma işlemi yapmaktadır.
Adım Adım Root Atma İşlemi
Root atma işlemi için öncelikli olarak telefonunuzun ayarlar bölümüne giriş yapmak gerekir. Ayarlardaki sekmelerin en alt kısmında yer alan cihaz hakkında bölümü yer alır. Burada cihaz yapım numarası yer alır. Bu numaraya tıklanır. İşlemin tamamlanması adına birkaç kez tıklama işlemi yapılır.
Bundan sonra USB hata ayıklama modu aktif olarak açılır. Buradan root atmaya başlayabilirsiniz.
Root atma işlemi yapılırken telefonun USB kablo ile kullanımı önemlidir. Cihazdaki bilgilern kaybolmaması adına USB kablo kullanılmalıdır.
Root uygulaması yapılırken telefonunuzda Kingo Android Root uygulamasının indiriliş olması gerekir. Bu uygulama ile root işlemini hemen yapabilirsiniz. Size sunulan seçeneğe tıklayarak root atma işlemini başlatabilirsiniz.
Uzman Desteği Alın
Bilgisayardan cep telefonuna root atma işlemleri belirttiğimiz gibi faydası olsa da riskli işlemlerdir. Root atma işlemiyle cihazının ana yapısında değişiklikler yapıyorsunuz. Bu konuda bilmeden yanlışla cihazında önemli değişiklikler de yapmanız mümkündür.
Bu alanda hiç bilmeyen kişilerin cihaza zarar verme olasılığı bulunduğu için bilen birinden destek almaları daha mantıklı ve doğru bir yaklaşımdır. Bu tür işlemler dışarıdan müdahalem gerektiği için bu nedenle cihazının herhangi bir zarar gördüğünde garanti kapsamı bu çerçevede işlemeyecektir.
Bu da size maddi anlamda külfet çıkarabilir. Uygulamadan kaynaklı cihazınıza zarar verdiğinizde cihazınızın fabrika ayarlarına döndürmek ya da eskisi gibi cihazınızdaki ayarları düzeltmek için teknik servise ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi işlemler ve sorunlarla karşılaşmamak adına root atma işleminde uzman desteği almanız daha uygundur.
Ekrana su kaçtı dokunmatik çalışmıyor veya ekran çalışmıyorsa yapmanız gereken ilk şey telefondaki sıvıyı telefondaki boşluklardan dışarıya çıkarmaktır. Teknik servisimize en çok gelen arızalardan biri de sıvı temasıdır. Son modellerde suya karşı dayanıklılık arttırılmış olsa da anlık dikkatsizlik veya ufak kaza sonucunda telefon ıslanabiliyor veya telefon suya düşebiliyor.
Böyle bir durumda telefondaki haznelerden suyu dışarıya tahliye ettikten sonra telefonu hemen kapatarak hasarı minimuma indirmelisiniz. Ardından telefonda kılıf varsa kılıfı çıkartıp simi telefondan çıkarıp açılan boşluktan tekrar sıvı tahliyesi yapılmalıdır. Telefonu kuru bezle silip telefondaki nemi almalısınız. Bu noktada yüksek ısı oluşturmadan saç kurutma makinesi dalgalandırılarak kullanılabilir veyahut elektrikli süpürge ile telefonun açık kısmından sıvıyı çektirebilirsiniz.
Ekrana Su Kaçtı Dokunmatik Çalışmıyor
Bu süreçte telefonu şarj etmeden ve açmadan bekleyin. Belirtilen işlemleri yaptıktan sonra pirince telefonunuzu koyabilirsiniz lakin burada sıvıyı iyice temizlemiş olmalısınız. Bu işlemlerden sonra garanti bir sonuç için cihazınızı çok zaman geçirmeden teknik servise götürerek telefonunuza zarar gelmeden çözüme kavuşabilirsiniz.
iPhone ve ipad cihazlarda LCI (Sıvı Temas Göstergesi) vardır. Bu gösterge temas anında etkileşime girerek renk değiştirir. (Gösterge nem veya sıcaklıktan etkilenmemektedir.) Yeşil renkse sıvı teması hasarsızdır lakin kırmızı renk gözüküyorsa sıvı teması var ve uzman teknik servise götürülmelidir.
Telefon ekrana su kaçtı dokunmatik çalışmıyor, peki dokunmatik sıvı teması dışında başka bir arızadan dolayı çalışmıyorsa; telefonu tam kaplayan kılıfların telefonun ön camına yaptığı baskı sonucu, telefona takılan ekran koruyucu kırılmaz cam kaynaklı, batarya şişmesinden kaynaklı oluşan ekrandaki baskı sonucu dokunmatik çalışmıyor olabilir.
Ana işlemcideki ve ramdeki yoğun iş yükü telefonda lokal veya tamamen dokunmatik çalışmamasına sebep olabilir. Telefon hafızası doluluk oranı %80nin üzerindeyse kasmalar kaynaklı dokunmatik arızası olabilir. Telefon yazılımını güncellerken internet kesintisi veya anlık bir yazılımsal hata kaynaklı oluşan bir arıza olabilir. Bunların da kontrol edilmesinde fayda vardır. Ekrana su kaçtı dokunmatik çalışmıyorsa sıvı boyutu tespit edilmelidir.
Genelde telefona su kaçtı ekran çalışmıyor veya telefonum ıslandı dokunmatiği çalışmıyor gibi şikayetler almaktayız. Burada sıvı hasar tespiti önemlidir. Su sıçraması sonucu oluşan hasarla havuza düşen veya sürekli suya maruz bırakılan telefonda oluşacak hasar boyutu farklıdır. Bunun dışında denize (tuzlu suya düşmesi) oksitlenme yapacağı için hemen tatlı suyla tuz yok edilmelidir. Su dışındaki sıvılarla temas olduğu taktirde suyla temizlenip teknik servise bilgi verilmelidir.
Ekrana su kaçtı dokunmatik çalışmıyor ve kuruma işlemlerini yaptık yine de çalışmıyorsa kırılmaz cam ile telefon ekranı arasında sıvı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer kırılmaz ekran koruyucu camı çıkarttığınız halde dokunmatik çalışmıyorsa telefonun iç bileşenleri hasar görmüş olabilir. Dokunmatik devresi yanmış bir cihazda tek çözüm anakart tamiridir. Anakart tamiri riskli bir iş olduğu için anakart konusunda uzman teknik servise cihaz verilmelidir.
Diğer bir arıza kaynağı ise ekran kısmında olabilir. Eğer sorun ekrandan kaynaklı bir dokunmatik arızası is ekran değişimi yaptırmak sorunu çözecektir.
Yapılan işlemlerin tamamı ekrana su kaçtı dokunmatik çalışmıyor diye şikayette bulunan kişiler için geçerlidir. Burada yapacağınız tüm işlemlerde dikkatli olmalısınız. Sonrasında kesinlikle ve kesinlikle telefonunuzu güvenilir uzman bir teknik servise götürüp teslim etmelisiniz. Aksi taktirde telefonunuz çalışmış olsa dahi telefonun maruz bırakıldığı nem problemi ilerleyen süreçlerde temassızlık problemlerine yol açacaktır.
2-3 ay içerisinde dokunmatik sorunu veya ekran çalışmama gibi sorunlarla karşılaşmamak için yapmanız gereken şey telefonunuzu teknik servise götürüp sıvı temas problemini çözmektir. Sıvı temasına yol açacak sorunları önlemek için korunaklı bir kılıf kullanmak fayda sağlayacaktır.
Ekran değişimi gerekli ise teknik destek almanız gerekmektedir. Orijinal ekran değişimi yapmak ve sıvıyı temizlemek telefonunuzdaki sorunları ortadan kaldıracak ve ilk günkü performansına döndürecektir.
En popüler mesajlaşma, görüntülü konuşma uygulaması WhatsApp’da mikrofon çalışmıyorsa, karşı tarafa sesiniz gitmiyorsa sorunun kaynağını tespit etmek için birkaç yöntemimiz ve sorunu tespit ettikten sonra çözüm yöntemleriyle kısa zamanda telefonunuzu ilk günkü gibi kullanacaksınız. Telefon mikrofon çalışmamasının temelde iki nedeni vardır. Bunlar yazılımsal ve donanımsal problemlerdir.
WhatsApp’da Mikrofon Çalışmıyor
Günümüzde birçok insan İnternet üzerinden sesli veya görüntülü konuşma yapmaktadır. Bu uygulamaların en başında WhatsApp gelmektedir. Genellikle internet kopmaları veya çekmeme durumlarında ses kesilmeleri, ses donmaları yaşanabilmektedir. Peki ya internet iyi bir şekilde çalıştığı halde WhatsApp görüntülü konuşmada karşı tarafa ses gitmiyorsa, işte o zaman bu yazımızda mikrofon sorunlarını tespit edip, çözüme kavuşacaksınız.
Telefon Yazılım Sorunları
Kontrol edilmesi gereken basit bir sorun olabilir, yanlışlıkla kapatılan mikrofon olabilir. Bazen de uygulama içi izin işlemlerinin kapalı olması sorun teşkil etmektedir.
WhatsApp’da mikrofon çalışmıyorsa çok basit bir şekilde kontrolü ve çözümü sağlayabilirsiniz. Telefonunuzun Ayarlar > Genel Ayarlar > Uygulamalar > WhatsApp > İzinler > Mikrofon kısmına giderek mikrofon kısmını açık konuma getirebilirsiniz.
Telefon Donanım Sorunları
Yazılımsal sorun olup olmadığını kontrol ettik her şey yolunda görüldüğü halde(tekrar denendikten sonra) karşı tarafa sesiniz gitmiyorsa mikrofon donanımında bir problem vardır. Burada aramayı ayırt etmekle hangi parçanın arızalı olduğu ortaya çıkartılmalıdır.
Öncelikle sesli arama yapıyorsanız bu görüşmede sesiniz karşı tarafa gitmiyorsa telefon mikrofon soketi kirlenmiş veya tozla dolmuş olabilir, mikrofon soket kısmının yerinden oynamış veya çıkmış olması, ses kartında kısa devre oluşmuş olması, harici mikrofon aygıtlarına bağlanmış olması, yüklenen son uygulamaların mikrofonu engelliyor olması, sistem yazılımının güncellenmesi sonucunda mikrofonun devre dışı kalması.
Eğer WhatsApp’da görüntülü konuşma yaptığınız esnada sesiniz karşı tarafa gitmiyorsa işte o zaman kamera mikrofonu arızalanmış veya tozla dolmuştur. Bazı telefon modellerinde bu kamera mikrofonu ön kameranın yanında bazı modellerde ise kamera mikrofonu arka kameranın yanındadır. Yazılımsal olarak her şey yolunda gözüküyorsa telefon mikrofonu çalışıyor ama kamera mikrofonu çalışmıyorsa uzman teknik servis desteği almak en kolay çözüm yoludur.
iPhone Karşı Tarafa Ses Gitmiyorsa
Mikrofon sorunu genellikle kendi başınıza çözüm bulabileceğiniz basit bir sorundur. Genellikle kullanıcı hatası ve yazılımsal sorunlar olarak karşılaşılan whatsapp’da mikrofon çalışmıyor sorununa hızlı ve pratik yöntemler bulabilirsiniz.
Telefonunuzu cebinize veya çantanıza koyuyorsanız, telefonunuzu sürekli tozlarla karşı karşıya bırakıyorsunuzdur. Bunun çözümü oldukça basittir. Tek yapmanız gereken şey bir diş fırçasıyla hafifçe mikrofonu ve hoparlörü temizlemek olacaktır. İnce bir çubuk veya iğneyi mikrofon boşluğuna müdahale edebilirsiniz. Burada hassas ve dikkatli olmalısınız aksi taktirde mikrofona kalıcı hasar vererek, telefon mikrofonunuzu değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Fırça ve iğne yöntemini destekleyecek ve alternatif oluşturacak bir diğer yöntem ise bir para bandı kullanmaktır. Bandı kesip mikrofon ve hoparlör boşluklarına iyice bastırarak yapıştırıp çekerek tozu alabilirsiniz.
Sistemsel bir hata meydana gelmiş olabilir burada telefonu kapayıp açtıktan sonra tekrar denemekte fayda var.
Denetim(Ayarlar) kısmından mikrofon ayarları, ses ayarları ve izinleri kontrol ederek hepsini açık konuma getirmelisiniz.
Bu yöntemlerle çözüme gidemediyseniz diğer bir seçenek olarak telefondaki verileri yedekleyerek veri kaybı yaşamadan telefonunuzu fabrika ayarlarına getirebilirsiniz.
Belirttiğimiz çözüm yöntemleri, mikrofondan ses gitmeme sorununuza çözüm olmadıysa sorun donanım kaynaklıdır. Mikrofon soketi çıkması veya kopması, hasar görmesi sonucu soket değişimi yapılması gerekmektedir. Mikrofon soket temizliği ve değişimi için uzman teknik servis desteği almanız sizi çözüme ulaştıracaktır.
Telefonun mikrofonu çalışmıyorsa ilk aşamada kulaklık mikrofonu kullanarak deneme yapılarak yazılımsal bir problem olup olmadığı tespit edilmesi çözüme kavuşmak için iyi bir yöntemdir.
Telefonun Mikrofonu Çalışmıyor
Mikrofon çalışmamasının sorun tespitinde karşılaşabileceğiniz olası sorunlar;
Telefonunuzdan karşı tarafa boğuk veya kısık ses gitmesi
Telefon mikrofonundan ses az gidiyor veya boğuk gidiyor olabilir. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda basit bir şekilde çözüme kavuşabilirsiniz. Hızlıca mikrofon soketi temizleme işlemi yapabilirsiniz. Telefonunuzun modeline göre mikrofon boşluğuna bir iğne yardımıyla girip içindeki tozu ve kiri temizleyebilirsiniz. Bu yöntem sesin algılanmasını sağlayabilir. Önemli bir not: Hassas bir şekilde yapmadığınız bu işlemde telefonun mikrofonuna ciddi bir şekilde hasar verebilirsiniz. Bu da mikrofon değişime yol açacaktır.
Telefonunuzun mikrofonundan karşı tarafa hiç ses gitmemesi
Bu süreçte tek seçeneğiniz uzman teknik servis desteğidir. Genellikle basit çarpmalar veya düşürmeler sonucunda mikrofon soketindeki hareketlenmeden kaynaklanmaktadır. Mikrofon soketinde oluşan temassızlık veya kopma, çıkma gibi problemlerde teknik servis personeli sorun tespiti yaparak hızlıca çözüme kavuşturacaktır.
Telefondan kendi sesimizi duymamız
Telefon görüşmelerinde kendi sesimizi duymamız ses kartında bir problemin olduğunun işaretçisidir. Genellikle karşı tarafın hoparlörü açık olduğunda oluşan çift ses dışında oluşan problem ses bağlantılarına bağlıdır ve donanımsal bir sorundur. Çözümü basit ve hızlıdır. Teknik servis ekiplerince çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Sistemsel veya yazılımsal olarak arada bir veya sürekli ses kesilmesi
Mikrofonun herhangi bir harici aygıta bağlanıp bağlanmadığını kontrol edilmesi, bluetooth bağlantı kontrolü yapılması eğer bağlantı varsa bağlantıyı kapatmak veya telefonu fabrika ayarlarına döndürmek bir çözüm yöntemi olacaktır.
Belli uygulamalarda telefonunun mikrofonu çalışmaması
Ayarlar>> Uygulama Ayarları>> Arama Ayarları kısmından herhangi bir izin vermeme gibi durumları kontrol ederek sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Bazen uygulama izinlerinden mikrofon kullanımına izin verme durumunun değişmesi dolayısıyla telefon mikrofonunun o uygulamada/ uygulamalarda çalışmamasına sebebiyet verecektir. Bunun çözümü de mikrofonun çalışmadı uygulamaya Uygulama Yönetici>> Uygulama Ayarları>> Uygulama İzinleri bölümünden ulaşıp mikrofon iznini açabilirsiniz.
Bazı uygulamaların mikrofonu engellemesi
Yüklenen bazı uygulamalar telefonun mikrofon çalışmamasına yol açabilir. Bu tarz durumlarda son yüklenen uygulamaları telefonunuzdan kaldırarak, ardından da telefonunuzu yeniden başlatarak tekrar arama yaparak mikrofonu denemeniz gerekmektedir.
Yazılım güncellemesi sonrasında telefonun mikrofonu çalışmıyor
Telefonunuzun yazılımını(android veya ios sürümü yükselttikten sonra) güncelledikten sonra telefonun mikrofonu çalışmıyor, güncellemede multimedya kısmında sorun yaşamış olabilirsiniz. Burada yazılımı tekrar güncelleme imkanı varsa tekrar güncelleyebilir veya ayarlar kısmından geliştirici seçeneklerini aktifleştirerek yazılım dosyalarına erişim sağlayarak ses dosyalarını kontrol etmek veya bunu değiştirmek soruna çözüm sağlayabilmektedir. Bu süreçte yapacaklarınız veri kaybına yol açabilir, bunun için iyice öğrenmeden yazılım dosyalarına müdahalede bulunmayın. Gerektiği taktirde uzman yetkili teknik servislerden yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Teknik serviste yapılacak uygulama; mikrofon soket değişimidir. Bu işlem son teknoloji cihazlarla uzman teknik servis ekibi tarafından yapılmalıdır. Bu işlemi orijinal mikrofon soketi ile yaptırmalı ve işlem sonrası garanti talebinde bulunmalısınız.
Mikrofon değişimi olduktan sonra telefondan aldığınız mikrofon performansı ilk günkü gibi olmalı
Ürünlerin orijinal olması
Kullanılan cihazlar ve yazılımlar son teknoloji ve orijinal olması
Uzman ve deneyimli ekip tarafından işlem yapılması
İşlem öncesi verilerin yedeklenmesi ve işlem sonrası oluşabilecek veri kayıplarının önüne geçilmesi
İşlem ve parça garantisi verilmesi
Siz de telefonda karşı tarafa sesim gitmiyor ne yapmalıyım veya telefonun mikrofonu çalışmıyor diyorsanız sorunuzun çözümünü yazımızda bulmuş olmalısınız.
Kablosuz şarj nasıl çalışır en merak edilen sorulardan. Bu teknoloji uzun yıllardır dünya genelinde kullanılsa da son birkaç yıldır popüler olan bir teknolojidir. Kablosuz şarj nasıl çalışıyor da pile veya telefona zarar vermiyor, kablolu şarj cihazlarına göre avantajları nelerdir, dezavantajları nelerdir, hangi modeller kablosuz şarjı destekliyor, hangi kablosuz şarj cihazı daha avantajlı?
Kablosuz Şarj Nasıl Çalışır?
Çağımızın en önemli sorunlarından biri şarj sorunu birçok insan şarj aletiyle gezerken birçoğu da power-bank ile gezmektedir. Gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte alternatif çözümler de artmaktadır. Evde, arabada veya iş yerinde kablolarla uğraşmadan telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Kablosuz şarj teknolojisiyle alakalı birkaç soruya cevap vererek kablosuz şarj konusuna çözüm getireceğiz.
Elektrik aktarma istasyonu olarak kullanılan bir verici ile birleştirilmiş elektrik pad’i manyetik alan oluşturarak telefonunuza dokunarak veya oluşturduğu manyetik alan mesafesinde telefonunuzu şarj etme yöntemidir. Pad’e takılan kablo yine elektrik prizine takılıdır.
Kablosuz Şarj Nasıl Oluyor
İndiksiyon bobini olan bir pad manyetik alan oluşturarak elektrik akımı yapmaktadır. Bu akım uygun teknolojiyle donatılmış cihazlardaki bobinlere akım göndererek, akımın elektriğe çevrilerek pilin şarj olması sağlanıyor.
Batarya üreticileri pilin içindeki enerji miktarını planlayıp üretiyor, Üst limite ulaşılınca pil %100, alt limite ulaşılınca %1 olarak karşınıza çıkıyor. Peki bu limitlerle oynamak mümkün mü? Şu anki teknolojiyle bu alt ve üst limitin belli olduğu voltaj aralığı sayesinde sürekli şarj edilebilen piller ortaya çıkmıştır. Yani normal istediğiniz kadar elektrikte de bıraksanız telefonunuz belirtilen limitin üzerinde şarj almayacaktır.
Genellikle son zamanlarda çıkan telefonlarda lityum-iyon piller kullanılmaktadır. İçinde barındırdığı elektrotlar şarj esnasında pozitif akımdan negatif yüklü hale gelmekte, şarjdan çıkarılınca tam ters akıma geçmektedir.
iPhone pil değişimi yazımızda da bahsettiğimiz gibi iphone bataryalarında belirli bir döngü sayısı vardır. Bu döngü sürekli işlem görmesi sonucunda pil kullanım ömrü azalmaktadır.
Telefonunuz kablosuz şarj olurken batarya kullanılmaya devam etmektedir. Bu da bataryanın kablolu şarjda olduğunun aksine daha fazla döngüye sebebiyet verir. Döngünün fazla kullanılması yavaş yavaş telefon bataryanızın kullanım ömrünün azalmasına yol açmaktadır. Bu da pil değiştirmenizi daha erkene çekmektedir.
Hangi iPhone Modelleri kablosuz şarjı destekliyor?
iPhone kablosuz şarj teknolojisiyle modellerini geç birleştirdi. Bu sebeple iPhone 8 ve üzeri modellerde kablosuz şarj özelliği desteklenmektedir.
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone Xs Max
iPhone Xs
iPhone Xr
iPhone X
iPhone11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone12
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
Samsung Kablosuz şarj özelliği bulunan telefonlar?
Samsung telefonların son modellerinin hemen hemen hepsinde bulunan bir özelliktir, kablosuz şarj özelliği.
Samsun Galaxy S7
Samsun Galaxy S8
Samsun Galaxy S9
Samsun Galaxy S10
Samsun Galaxy S20
Samsun Galaxy Not Serisi
Diğer marka telefonlarda kablosuz şarj özelliği var mı?
Huawei telefonlar
Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 30 ve 30 Pro
Huawei P30 Pro
Huawei P40 Pro
Xiaomi telefonlar
Xiaomi Mi 9
Xiaomi Mi 9 Pro
Xiaomi Mi 10
Xiaomi Mi 10 Pro
Xiaomi Mi Mix Serisi
LG telefonlar
LG G8s ThinQ ve G7 ThinQ
LG G7 ThinQ
LG Nexus 4 ve 5
LG V serisi
Diğer telefonlar
Sony Xperia XZ serisi
Vestel Venüs Z40
Motorola DROID Turbo serisi
Google Pixel Serisi
Kablosuz Şarj cihaz modelleri
Samsung TA20
Philips Quickcharge
Xiaomi QI
Spingen Essential
Kablosuz şarj cihazları ve destekleyen telefon modellerini listeledik, kablosuz şarj nasıl çalışırı da detaylıca anlattıktan sonra bu teknolojinin avantajları ve dezavantajları neler bir bakalım.
Avantajları
Sürekli kablo kırılmaları-kopmaları yaşamadan, kablo masrafından kurtulmak
Elektrikli araçlarda ve teknolojili mobilyalarda şarj pad’ine koyarak sürekli şarj sağlamak
Telefon ısınması, son zamanların önemli sorunlardan bir tanesi haline geldi. Telefonların aşırı ısınmasının başlıca iki nedeni vardır; biri yazılımsal biri de donanımsal sorunlardır.
Telefon Isınması
Telefon Isınmasına Ne Sebep Olur?
Yüksek ekran parlaklığında kullanım
Uzun süreli kullanım
Şarjda telefon kullanımı
Sürekli power-bank kullanımı
Widget kullanımı(yazılım bileşenleri, hava durumu, saat vs.)
Hafıza doluluk oranı yüksek olması işlemci yükünü arttıracaktır.
Güncel olmayan yazılım veya uygulamalar
iPhone Isınması, Android Isınması Nasıl Önlenir?
Isınma sorununa donanımsal olarak baktığımızda orijinal pil kullanımı ve pil kullanım ömrünün yeni olması ısınmaya karşı alınacak en önemli önlemdir. Bunun haricinde hava almayan ve deri kılıflardan uzak durmak da önem arz etmektedir. Telefon şarj aletinin orijinal olması ve sadece priz ile şarj yapılması gereklidir. Yan sanayi şarj aletlerinin kullanımı veya voltaj dengesi olmayan powerbank kullanımı bataryanın şişmesine, pilin kimyasal yaşının ilerlemesi ve iletkenliğin azalmasına yol açar bu da telefonun donanımının düzgün çalışmaması demektir. Bu sebeple telefonda aşırı ısınmalar ve ani kapanmalarla karşılaşılacaktır.
Isınma problemine yazılımsal açıdan baktığımızda widgetlerin kullanımını sonlandırmak, senkronizasyonun kapalı olması, wi-fi internete bağlı olunmadığı zamanlarda kapatılması alınabilecek en güçlü önlemlerin başında gelmektedir. Bunların yanı sıra ekran parlaklığını maksimum seviyeden otomatik parlaklığa getirmek, sistem yazılımının son sürüm olması, uygulamaların ve oyunların güncel tutulması temel önlemlerdendir.
Telefonunuzun doluluk oranınını %50’nin altında tutulması işlemci kullanımını iyi seviyeye çıkartacağından, kasma ve donma sorunlarını ortadan kaldıracaktır, bu da bileşenlerin uyumlu bir şekilde çalışmasına ve ısınma olayına yol açacaktır.
Aşırı sıcak ve soğuk havanın yoğunluğunda telefon kullanımını minimuma indirmek ve telefon şarj durumundayken kesinlikle kullanılmaması en önemli önlemler arasında yer almaktadır.
Telefon aşırı ve rahatsız edici bir şekilde ısındıysa;
Güneşten ve sıcaktan uzaklaştırılmalı
Aşırı sıcak ortamdan uzaklaştırılıp soğuk bir ortama götürmek veya soğutucu faaliyetlerde bulunmak pilde yoğunlaşmaya yol açacaktır, bu da kalıcı hasara yol açabilir.
Kılıf varsa telefon kılıfının çıkartılması
Deri, hava almayan, kalitesiz malzemeyle yapılan veya telefonun her noktasını saran kılıflardan kurtulmak telefonu kendine getirecektir.
Sürekli güç tüketen uygulamalardan kurtulmak
Telefonun aşırı ısınmasına yol açan uygulamalar pili veya işlemciyi çok fazla kullanan uygulamalardır. Bunlardan kurtulup pili rahatlatmalısınız.
Dahili bellek doluluk oranını minimuma indirmek
Telefonunuzda gereksiz yere yer kaplayan kullanılmayan uygulamaları silmek, izlenmeyecek videolardan ve dinlenmeyecek seslerden kurtulmak, fotoğrafları bulut ortamında saklamak sistemdeki ön belleklemeyi rahatlatacağı için cpu ve ram kullanımı azalacaktır.
Yazılımı güncel tutma
Telefonunuzun sistem yazılımını son sürüme güncellemek işlemcinin çok yoğun kullanımını azaltacaktır bu da pilin ısınmasını azaltacağı için yazılımı güncel tutmak iyi bir yöntemdir.
Kötü ağ bağlantısı sorunları
Sürekli kopan bir ağ tekrar tekrar ağa bağlanılmaya çalışılacağından, sürekli sinyal araması yaptıracağından kaçınılmalı gerektiği durumlarda wi-fi veya hücresel veri kapatılmalı
Ekran parlaklığı ayarı
Uzun süreli yüksek parlaklıkta telefonunuzu kullanmak ciddi ısınma sorunlarına yol açacaktır. Önerilen otomatik parlaklık kullanılması sorunu yok edecektir.
Yüksek grafikli oyun oynamak, uzun süreli yüksek çözünürlüklü video izlemek.
Engellenmesi gereken önemli bir adımdır. Aksi taktirde uzun süreli(arasız kullanım) telefon ısınmasına yol açar. Bu sebeple video izlerken, oyun oynarken aralı kullanım iyi bir yöntemdir.
Pilin çıkarılabildiği modelse pilin çıkartılması
Bazı modellerde kolayca çıkarılan piller ısınma durumları hızlıca çözmenize olanak sağlar eğer pilin çıkarılabildiği bir telefon değilse diğer adımları uygulamanız gerekmektedir.
Fabrika Ayarlarına dönmek
Telefonunuzdaki hayalet yazılımlardan kurtulmak, hatalı yapılan ayarlamaları düzeltmek de bir yöntemdir.
Sürekli açılmaya çalışılan uygulama kontrolleri
Sürekli çöken, hata veren arka planda işlemciyi ve rami yoran uygulamaları telefonunuzun ayarlar bölümünden veri analizi yaparak bulmalısınız. Ardından bu uygulamaları ya tamamen telefondan kaldırma ya da telefondan silip tekrar yükleyerek sorunu çözmelisiniz.
Telefonun kapatılması
Telefonu kapatıp bekletmek önemli ve son hamlelerden biridir.
Eğer yukarıdaki adımlar telefon ısınmasına çözüm olmadıysa astefix uzman teknik servisinden yardım alabilirsiniz. Donanımsal boyutta oluşan basit bir hatanın düzeltilmesi size ilk günkü performansı hissettirecektir.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok